Preserving Spiritual Rights through Halal Certification for MSME Products: Voluntary vs. Mandatory
DOI:
https://doi.org/10.58824/mediasas.v6i2.37Keywords:
Spiritual Rights, Obligation; , Halal Certification; , MSME Products., Spiritual Rights; Obligation; Halal Certification; MSME Products.Abstract
Halal certification of products is a manifestation of legal protection for Muslim consumers related to efforts to safeguard their spirituality. As a predominantly Muslim country, Indonesia is expected to protect its citizens by fulfilling their fundamental rights. Furthermore, the state strives to develop the domestic halal food industry to promote its growth. Following the enactment of Law Number 33 of 2014 concerning Halal Products Assurance, every business entity that sells essential goods utilized by the public is required to have halal certificate and label, including micro, small, and medium enterprises (MSME). This normative legal or doctrinal research is a qualitative examination that analyzes legal materials related to the protection of spiritual rights through halal certification. The results show the role of the government in ensuring the safety, comfort, and smoothness of Muslim consumers in practicing their religious teachings. Obligation imposed on every business entity to obtain certification creates legal protection for users of these products. Certification registration by business entities, including MSME, provides legal certainty for the protection of consumers' spiritual rights.
Downloads
References
Agus, Panji Adam. 2017. “Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam.” Amwaluna: Jurnal Ekonomi Dan Keuangan Syariah 1(1):150–65. doi: 10.29313/amwaluna.v1i1.2172.
Ahyar, Muhammad Khozin, and Agung Abdullah. 2020. “Membangun Bisnis Dengan Ekosistem Halal.” Jurnal Pasar Modal Dan Bisnis 2(2):167–82. doi: 10.37194/jpmb.v2i2.46.
Amalia, Maya Rezka, and Mariani. 2022. “Pengaturan Jaminan Produk Halal Di Indonesia.” Al-Banjari?: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Keislaman 21(2):1–11. doi: 10.18592/al-banjari.v21i1.7706.
Apriani, Triana, and Rahmat Aji Nuryakin. 2022. “Produk Makanan Dan Minuman Yang Tidak Bisa Disertifikasi Halal Oleh Majelis Ulama Indonesia Persfektif Maslahah Dalam Etika Bisnis Islam.” Jurnal Aghinya STIESNU Bengkulu 5(1):26–38.
Ariny, Bintan Dzumirroh, and Nurhasanah. 2020a. “Dampak Positif Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Dalam Menciptakan Sistem Jaminan Produk Halal Di Indonesia.” Syarie?: Jurnal Pemikiran Ekonomi Islam 3(2):198–218. doi: 10.51476/syar’ie.v3i2.
Ariny, Bintan Dzumirroh, and Nurhasanah. 2020b. “Dampak Positif Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Dalam Menciptakan Sistem Jaminan Produk Halal Di Indonesia.” Syar’ie?: Jurnal Pemikiran Ekonomi Islam 3(2):198–218.
Attamimi, Zeehan Fuad, Hari Sutra Disemadi, and Budi Santoso. 2019. “Prinsip Syariah Dalam Penyelenggaraan Bank Wakaf Mikro Sebagai Perlindungan Hak Spiritual Nasabah.” Jurnal Jurisprudence 9(2):117–32. doi: 10.23917/jjr.v9i2.8897.
Aziz, Aminudin, Paramita Prananingtyas, and Irawati Irawati. 2019. “Perlindungan Hukum Terhadap Konsumen Air Minum Isi Ulang Oleh Dinas Kesehatan Di Kabupaten Slawi.” Jurnal Pembangunan Hukum Indonesia 1(2):213–25. doi: 10.14710/jphi.v1i2.213-225.
Aziz, Muhammad, Ahmad Rofiq, and Abdul Ghofur. 2019. “Regulasi Penyelenggaraan Jaminan Produk Halal Di Indonesia Perspektif Statute Approach.” Islamica: Jurnal Studi Keislaman 14(1):151–70. doi: 10.15642/islamica.2019.14.1.150-170.
Azizah, Mabarroh. 2021. “Peran Negara Dalam Perlindungan Konsumen Muslim Di Indonesia.” Volksgeist: Jurnal Ilmu Hukum Dan Konstitusi 4(2):153–65. doi: 10.24090/volksgeist.v4i2.5738.
Azizuddin, Imam, and Muhammad Hamdan ’Ainulyaqin. 2022. “Industri Pariwisata Halal: Pendorong Inovasi Untuk Halalpreneurs.” Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam 8(1):106–16. doi: 10.29040/jiei.v8i1.4040.
Baihaki, Ahmad, Rabiah Al Adawiah, and Naffa Rizky Hermawati. 2022. “Perlindungan Hukum Terhadap Konsumen Atas Jaminan Produk Halal Pada Makanan Dan Minuman UMKM Di Kota Bekasi.” Krtha Bhayangkara 16(2):315–38. doi: 10.31599/krtha.v16i2.1501.
Chaikong, Poramint, and Safitri Mukarromah. 2022. “Peran Majelis Agama Islam Thailand Dalam Penerbitan Sertifikat Halal Food Di Thailand.” Proceedings Series on Social Sciences & Humanities 5(77):60–69. doi: 10.30595/pssh.v5i.427.
Charity, May Lim. 2017. “Jaminan Produk Halal Di Indonesia.” Jurnal Legislasi Indonesia 14(1):99–108. doi: https://doi.org/10.54629/jli.v19i4.945.
Dani Umbara, Bastomi, and Ach Faqih Supandi. 2022. “Analisis Strategi Pengembangan UMKM Halal Di Jember Dalam Menghadapi Persaingan Pasar Nasional (Studi Pada Peluang Dan Tantangan).” Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Islam (JEBI) 2(2):86–103. doi: 10.56013/jebi.v2i2.1584.
Disemadi, Hari Sutra. 2022. “Lenses of Legal Research: A Descriptive Essay on Legal Research Methodologies.” Journal of Judicial Review 24(2):289–304. doi: 10.37253/jjr.v24i2.7280.
Disemadi, Hari Sutra, and Ayup Suran Ningsih. 2020. “Efforts To Protect Consumer’s Spiritual Rights In Organizing Islamic Microfinance Institutions In Indonesia.” Diponegoro Law Review 5(2):172–87. doi: 10.14710/dilrev.5.2.2020.172-187.
Disemadi, Hari Sutra, and Paramita Prananingtyas. 2020. “Online Insurance Existence In Indonesia Based On Islamic Legal Perspective As A Protection Of Spiritual Rights.".” Jurisdictie 11(1):48–66. doi: 10.18860/j.v11i1.7519.
Faizal, Zahranissa Putri, and Jeane Neltje Saly. 2022. “Kajian Terhadap Pelaksanaan Self Declare Sertifikasi Halal Pada Produk Pangan Bagi Konsumen Berdasarkan Hukum Positif Di Indonesia.” Jurnal Hukum Adigama 5(2):450–65.
Fajaruddin, Fajaruddin. 2018. “Efektivitas Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Dalam Perlindungan Konsumen.” DE LEGA LATA: Jurnal Ilmu Hukum 3(2):204–16. doi: 10.30596/dll.v3i2.3151.
Faridah, Hayyun Durrotul. 2019. “Sertifikasi Halal Di Indonesia: Sejarah, Perkembangan, Dan Implementasi.” Journal of Halal Product and Research 2(2):68–78. doi: 10.20473/jhpr.vol.2-issue.2.68-78.
Hadad, Ahmad Farhan, Hasanudin Hasanudin, and Indra Rahmatullah. 2020. “Barrier To Entry Dalam Kebijakan Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Menurut Putusan Dispute Settlement Body Nomor 484 Tentang Kasus Impor Daging Ayam Dan Olahan Daging Ayam Oleh Brazil.” Journal Of Legal Research 2(1):63–88. doi: 10.15408/jlr.v2i1.18204.
Hamidah, Fatika Rahma. 2022. “Efektivitas Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal (BPJPH) Dalam Menerbitkan Sertifikat Halal.” Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.
Handyani, Amita Fayzia, and Ninuk Wijiningsih. 2023. “Peranan Dan Kedudukan Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal Dalam Kelembagaan Negara.” Reformasi Hukum Trisakti 5(1):223–32. doi: 10.25105/refor.v5i1.15292.
Hapsari, Dara Puspita, Endah Budi, and Setiyo Gunawan. 2022. “Kajian Titik Kritis Kehalalan Produk Olahan Yogurt.” Halal Research Journal 2(1):8–25. doi: 10.12962/j22759970.v2i1.193.
Harahap, Rabiah Z. 2018. “Pengawasan Dan Koordinasi Sertifikasi Halal.” DE LEGA LATA: Jurnal Ilmu Hukum 3(1):108–18. doi: 10.30596/dll.v3i1.3145.
Hasan, KN Sofyan. 2014. “Kepastian Hukum Sertifikasi Dan Labelisasi Halal Produk Pangan.” Jurnal Dinamika Hukum 14(2):227–38. doi: 10.20884/1.jdh.2014.14.2.292.
Hasan, KN Sofyan. 2015. “Pengawasan Dan Penegakan Hukum Terhadap Sertifikasi Dan Labelisasi Halal Produk Pangan.” Jurnal Hukum IUS QUIA IUSTUM 22(2):290–307. doi: 10.20885/iustum.vol22.iss2.art7.
Hidayah, Astika Nurul, and Susilo Wardani. 2020. “Perlindungan Hukum Konsumen Muslim Atas Produk Pangan Halal Legal.” Seminar Nasional LPPM Universitas Muhammadiyah Purwokerto 2:192–97.
Hidayati, Tri, and Erry Fitrya Primadhany. 2021. “Perlindungan Hukum Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah Melalui Fasilitasi Sertifikasi Halal Produk Pangan (Studi Terhadap Praktek Di Kalimantan Tengah).” Jurnal Hukum Ius Quia Iustum 28(2):1–13. doi: 10.20885/iustum.vol28.iss2.art7.
Jati, Sumunar, Musa Hubeis, and Gendut Suprayitno. 2021. “Perancangan Transformasi Institusi Penyelenggara Dan Pengelola Sertifikasi Halal Di Indonesia Dengan Pendekatan Soft System Methodology: Studi Kasus Di Lppom Mui.” Jurnal Aplikasi Bisnis Dan Manajemen 7(2):390–402. doi: 10.17358/jabm.7.2.390.
Lubis, Rini Hayati, and Nurul Izzah. 2022. “Faktor Penentu Gaya Hidup Halal Generasi Z Di Sumatera Utara.” Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam 8(1):97. doi: 10.29040/jiei.v8i1.3961.
Lynarbi, Irham, Marissa Grace Haque, Agus Purwanto, and Denok Sunarsi. 2020. “Analisis Pengaruh Lahirnya U.U No. 33 Tahun 2014 Tentang JPH Dan Terbitnya PP No. 31 Tahun 2019 Tentang JPH Terhadap Keputusan Melakukan MoU Dan Perjanjian Kerja Sama Calon LPH Dengan BPJPH.” International Journal of Social Policy and Law 1(1):88–110. doi: 10.8888/ijospl.v1i1.53.
Maksudi, Bahrudin, and Nasruddin. 2023. “Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sertifikasi Halal Dalam Upaya Pemenuhan Kepuasan Konsumen.” Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam 9(1):825–40. doi: 10.29040/jiei.v9i1.8508.
Malau, Parningotan, and Irene Svinarky. 2020. “Analisis Perspektif Hukum Pengurusan Sertifikasi Halal Dalam Upaya Perlindungan Konsumen.” JUSTITIA?: Jurnal Ilmu Hukum Dan Humaniora 7(3):547–59. doi: 10.31604/justitia.v7i3.547-559.
Marzuki, Faisal, Faizi Faizi, and Ayunita Ajengtiyas Saputri Mashuri. 2022. “Sosialisasi Dan Edukasi Produk Keuangan Syariah Bagi Penguatan UMKM Di Cinere Depok.” Batara Wisnu?: Indonesian Journal of Community Services 2(3):376–85. doi: 10.53363/bw.v2i3.111.
Mirsa, Astuti. 2020. “Pengembangan Produk Halal Dalam Memenuhi Gaya Hidup Halal (Halal Lifestyle).” Iuris Studia: Jurnal Kajian Hukum 1(1):14–20. doi: 10.55357/is.v1i1.16.
Moendoeng, Nathania Griseldis Kirsten. 2019. “Peran Pemerintah Dalam Mengatasi Pelanggaran Hak Dan Pengingkaran Kewajiban Warga Negara Berdasarkan UUD 1945.” Lex Et Societatis 7(7):43–52. doi: 10.35796/les.v7i7.26840.
Mohammad, Mutiara Fajrin Maulidya. 2021. “The Pengaturan Sertifikasi Jaminan Produk Halal Di Indonesia.” Kertha Wicaksana 15(2):149–57. doi: 10.22225/kw.15.2.2021.149-157.
Muhamad, Muhamad. 2020. “Tantangan Dan Peluang Penerapan Kebijakan Mandatory Sertifikasi Halal (Studi Implementasi Uu No. 33 Th. 2014 Dan Pp No. 31 Th. 2019).” Jurnal Ilmu Ekonomi Dan Bisnis Islam 2(2):1–26. doi: 10.24239/jiebi.v2i2.29.1-26.
Mulyono, Agus, and Yahya Rachmana Hidayat. 2022. “Implementasi Kebijakan Sertifikasi Halal.” Res Publica: Journal of Social Policy Issues 1(1):1–10. doi: 10.59689/rp.v1i1.38.
Mursidah, I., and A. Fartini. 2023. “Strategi Mengembangkan Gaya Hidup Halal Di Banten: Pengembangan Industri Produk Halal Dan Kesadaran Bersyariah.” Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam 9(01):893–904. doi: 10.29040/jiei.v9i1.7656.
Mutia, Jenny Ayu, Suprihatin Ali, and M. Iqbal Harori. 2022. “Analisis Pengaruh Kesadaran Halal Terhadap Keputusan Pembelian Produk Personal Care Studi Eksperimen Pada Mahasiswa Universitas Lampung.” Jurnal Kompetitif Bisnis 1(9):739–46. doi: 10.0120/ss.
Nabila, Khurin Risma. 2023. “Kesadaran Hukum Pelaku Usaha Home IndustryMakanan Terhadap Sertifikasi Halal Perspektif Maqashid Syariah.” Journal of Islamic Business Law 7(1):1–16.
Naskhila, Amel Salda, and Toto Tohir Suriaatmaja. 2023. “Perlindungan Konsumen Terhadap Produk Halal Dalam Memenuhi Kenyamanan Dan Keselamatan Dihubungkan Dengan Undang-Undang Jaminan Produk Halal (UU JPH).” Bandung Conference Series: Law Studies 3(1):264–69. doi: 10.29313/bcsls.v3i1.4953.
Nasrullah, Aan. 2016. “Analisis Potensi Industri Halal Bagi Pelaku Usaha Di Indonesia.” At-Tahdzib: Jurnal Studi Islam Dan Muamalah 6(1):50–78.
Nasrullah, Muhammad. 2015. “Islamic Branding, Religiusitas Dan Keputusan Konsumen Terhadap Produk.” Jurnal Hukum Islam 13(79):79–87. doi: 10.28918/jhi.v13i2.487.
Nasution, A. H., D. A. Syafitri, and D. W. Ganda. 2022. “Regulasi Wisata Halal (Analisis Pro Dan Kontra Penerapan Wisata Halal Di Danau Toba).” Altafani 2(2):158–70.
Nasution, Lokot Zein. 2020. “Penguatan Industri Halal Bagi Daya Saing Wilayah: Tantangan Dan Agenda Kebijakan.” Journal of Regional Economics Indonesia 1(2):33–57. doi: 10.26905/jrei.v1i2.5437.
Nasution, Masnun. 2020. “Perlindungan Hukum Bagi Konsumen Muslim Terhadap Peredaran Makanan Tidak Bersertifikat Halal (Studi Pada LPPOM MUI Sumatera Utara Di Medan.” Jurnal Hukum Kaidah: Media Komunikasi Dan Informasi Hukum Dan Masyarakat 20(1):45–62. doi: 10.30743/jhk.v20i1.3259.
Nasyi’ah, Iffaty. 2018. “PELANGGARAN KEWAJIBAN PENDAFTARAN SERTIFIKAT HALAL: Dapatkah Dibuat Sanksi?” Jurisdictie 9(1):84–108. doi: 10.18860/j.v9i1.5137.
Nur, Fatimah. 2021. “Jaminan Produk Halal Di Indonesia Terhadap Konsumen Muslim.” LIKUID: Jurnal Ekonomi Industri Halal 1(1):43–54. doi: 10.15575/likuid.v1i1.12732.
Oktafiyani, Shela Marliya, and Azfa Mutiara Ahmad Pabulo. 2023. “Pendampingan Transformasi UMKM Dengan Pendekatan Go Legal Bagi Pelaku Umkm Kopi Di Daerah Istimewa Yogyakarta.” J-ABDI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 2(12):7085–90. doi: 10.53625/jabdi.v2i12.5579.
Pede, A. 2022. “Legal Protections For Consumers Againts Food Ingredients That Do Not Have Halal Certification By The Halal Product Guarantee Agency.” Dikmas?: Jurnal Pendidikan Masyarakat Dan Pengabdian 2(2):725–38. doi: 10.37905/dikmas.2.2.725-738.2022.
Priantina, Anita, and Mohd Sapian. 2023. “Sertifikasi Halal Di Indonesia Dari Voluntary Menjadi Mandatory.” Tasyri’?: Journal of Islamic Law 2(1):95–118. doi: 10.53038/tsyr.v2i1.
Purwanto, Hery. 2018. “Problematika Penetapan Hukum Pada Poin Kritis Bahan Olahan Dan Laboratorium Produk Halal.” Syariati?: Jurnal Studi Al-Qur’an Dan Hukum 4(02):191–202. doi: 10.32699/syariati.v4i02.1176.
Qomaro, Galuh Widitya. 2023. “Tanggung Jawab Hukum Labelisasi Halal Pelaku UMKM Pangan Olahan Kemasan Di Bangkalan.” Jurnal Al- Ulum 10(1):51–63.
Qoni’ah, Risa. 2022. “Tantangan Dan Strategi Peningkatan Ekspor Produk Halal Indonesia Di Pasar Global.” Halal Research Journal 2(1):52–63. doi: 10.12962/j22759970.v2i1.246.
Ramadhona, Firsty, Amalia Lubis, Nurul Azizah, Az Zakiyyah, Lestari Sukarniati, Herdi Yudha Rahman, Muhammad Arsy Ramdhan, Ghozali Putra, Program Studi, Ekonomi Pembangunan, Fakutas Ekonomi, and Dan Bisnis. 2022. “Potensi Industri Halal Terhadap Perekonomian Indonesia.” Jurnal Ilmiah Pengabdian Pada Masyarakat 1(2):57–61.
Ramlan, Ramlan, and Nahrowi Nahrowi. 2014. “Sertifikasi Halal Sebagai Penerapan Etika Bisnis Islami Dalam Upaya Perlindungan Bagi Konsumen Muslim.” AHKAM?: Jurnal Ilmu Syariah 17(1):145–54. doi: 10.15408/ajis.v17i1.1251.
Rikwan Manik, M. ES, and Muhammad Zuhirsyan. 2022. “Makanan Halal Dan Makanan Haram Dalam Perspektif Fikih Muamalah.” Jurnal Hukum KAIDAH 22(1):65–81. doi: 10.30743/jhk.v22i1.6033.
Rohim, Ade Nur, and Prima Dwi Priyatno. 2021. “Pola Konsumsi Dalam Implementasi Gaya Hidup Halal.” Maro: Jurnal Ekonomi Syariah Dan Bisnis 4(2):26–35. doi: 10.31949/maro.v4i2.1302.
Rukoyah, Andriani Fitri, and Diyan Putri Ayu. 2023. “Implementasi UU Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Pada Produk Makanan Industri Kecil Menengah Di Desa Ploso Kabupaten Pacitan.” Journal of Sharia Economic Law 1(1):43–52. doi: 10.37680/jshel.v1i1.2324.
Salam, D. Q. Alva &. Ahmad Makhtum. 2022. “Implementasi Jaminan Produk Halal Melalui Sertifikasi Halal Pada Produk Makanan Dan Minuman Umkm Di Kabupaten Sampang.” Qawwam: The Leader’s Writing 3(1):10–20. doi: 10.32939/qawwam.v2i2.110.
Salam, D. Q. Alva, and Ahmad Maktum. 2021. “Implementasi Jaminan Produk Halal Melalui Sertifikasi Halal Pada Produk Makanan Dan Minuman Umkm Di Kabupaten Sampang.” Qawwam?: The Leader’s Writing 2(2):118–29. doi: 10.32939/qawwam.v2i2.110.
Santoso, Hadiyanto Abdul, and Rachim Meilanny Budiarti. 2021. “Mengarusutamakan Halal Lifestyle: Antara Peluang Dan Tantangan Kapasitas Perlindungan Sosial Dalam Trend Global.” AdBispreneur?: Jurnal Pemikiran Dan Penelitian Administrasi Bisnis Dan Kewirausahaan 6(2):151–61. doi: 10.24198/adbispreneur.v6i2.33085.
Sari, Widya, and Iyah Faniyah. 2021. “Penerapan Sanksi Bagi Pelaku Usaha Yang Mengedarkan Produk Pangan Tanpa Label Halal Pada Kemasan Di Kota Padang.” UNES Journal of Swara Justisia 5(2):175–87. doi: 10.31933/ujsj.v5i2.211.
Setyaningsih, Rita Pawestri. 2022. “Isu Halal Internasional Dan Regional.” Jurnal Kajian Wilayah 12(1):121–34. doi: 10.14203/jkw.v12i1.869.
Setyowati, Ro’fah, Indah Purbasari, and Encik Muhammad Fauzan. 2018. “Consumers Spiritual Rights in the Islamic Banking Dispute Out of Court Settlement.” Journal of Social Studies Education Research 9(4):334–51.
Siregar, Tania Tri Dewi. 2023. “Perlindungan Hukum Bagi Konsumen Produk Pangan Dalam Kemasan Tanpa Label Halal Pada Usaha Mikro Kecil Menengah Di Kecamatan Jambi Selatan.” Universitas Jambi.
Sofyan, KN. 2015. “Formulasi Hukum Dan Pentingnya Jaminan Kepastian Hukum Produk Pangan Halal Dalam Hukum Nasional.” Nurani 15(2):47–74. doi: 10.19109/nurani.v15i2.282.
Spaltani, Bita Gadsia. 2019. “Penerapan Kebijakan Hakim Bersertifikat Lingkungan (Pemenuhan Hak Spiritual Hakim Dalam Mewujudkan Ekokrasi Di Indonesia).” Law and Justice 3(2):98–112. doi: 10.23917/laj.v3i2.7395.
Subhan, Subhan. 2020. “Kepercayaan Konsumen Kafe Ditinjau Dari Halal Life Style Di Kota Jambi (Studi Kasus Pada Kesiko, Eat & Fun Dan Clave Cafe).” IJIEB: Indonesian Journal of Islamic Economics and Business 5(2):20–29. doi: 10.30631/ijoieb.v5i2.640.
Sugiarto, Irwan, and Hari Sutra Disemadi. 2020. “Consumers Spiritual Rights In Indonesia: A Legal Study Of Sharia Fintech Implementation In The Consumers Protection Perspective.” Jurnal IUS Kajian Hukum Dan Keadilan 8(3):437–52. doi: 10.29303/ius.v8i3.766.
Suparto, Susilowati, Djanuardi D, Deviana Yuanitasari, and Agus Suwandono. 2016. “Harmonisasi Dan Sinkronisasi Pengaturan Kelembagaan Sertifikasi Halal Terkait Perlindungan Konsumen Muslim Indonesia.” Mimbar Hukum - Fakultas Hukum Universitas Gadjah Mada 28(3):427. doi: 10.22146/jmh.16674.
Syarif, Fazlurrahman. 2019. “Pertumbuhan Dan Keberlanjutan Konsep Halal Economy Di Era Moderasi Beragama The Growth and Sustainability of The Halal Economy Concept in the Religious Moderation Era Naif Adnan.” Jurnal Bimas Islam 12(1):93–122. doi: 10.37302/jbi.v12i1.97.
Tahliani, Hani. 2023. “Sertifikasi Halal Dan Implikasinya Untuk Meningkatkan Daya Saing Perusahaan.” Syar’ie?: Jurnal Pemikiran Ekonomi Islam 6(1):1–12. doi: 10.51476/syarie.v6i1.444.
Tan, David. 2021. “Metode Penelitian Hukum: Mengupas Dan Mengulas Metodologi Dalam Menyelenggarakan Penelitian Hukum.” Nusantara: Jurnal Ilmu Pengetahuan Sosial 8(8):2463–78. doi: 10.31604/jips.v8i8.2021.2463-2478.
Try Astuti, An Ras, and Ruqiah. 2020. “Bisnis Halal Dalam Perspektif Etika Islam: Kajian Teoritis.” AL MA’ARIEF?: Jurnal Pendidikan Sosial Dan Budaya 1(2):142–56. doi: 10.35905/almaarief.v1i2.1139.
Utami, Pujiati. 2011. “Sertifikasi Halal Sebagai Upaya Peningkatan Kualitas Produk Olahan Komoditas Pertanian Unggulan Daerah.” Agritech: Jurnal Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Purwokerto 13(1):86–95.
Wahyuni, Nining Aja Liza. 2018. “Perlindungan Nasabah Pada Lembaga Keuangan Syariah.” Jurnal Hukum Ekonomi Islam 2(2):72–83.
Warto, Warto, and Samsuri Samsuri. 2020. “Sertifikasi Halal Dan Implikasinya Bagi Bisnis Produk Halal Di Indonesia.” Al Maal: Journal of Islamic Economics and Banking 2(1):98–112. doi: 10.31000/almaal.v2i1.2803.
Widyakto, Adhi, Asih Niati, and Rr Lulus Prapti NSS. 2021. “Hubungan Antara Spiritualitas Dan Pengambilan Keputusan Membeli Produk Halal Studi Kasus: Makanan Cepat Saji Sosis So Nice.” Solusi?: Jurnal Ilmiah Bidang Ilmu Ekonomi 19(1):117–24. doi: 10.26623/slsi.v19i1.3004.
Yakin, Ainol. 2018. “Pencantuman Label Halal (Halal Food) Etika Dalam Bisnis Dan Perlindungan Konsumen.” Ekomadania?: Journal of Islamic Economic and Social 2(1):24–34.
Yudianto, A., and M. Nurpratama. 2021. “Pemberdayaan Usaha Kecil Menengah (UKM) Melalui Manajemen Usaha Dan Penerapan Teknik Pemasaran Di Kerupuk Terasi El3 ….” Martabe?: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 4(2):657–68. doi: 10.31604/jpm.v4i2.657-668.
Yulia, Lady. 2015. “Halal Products Industry Development Strategy Strategi Pengembangan Industri Produk Halal.” Jurnal Bisnis Islam 8(1):121–62.
Yuliaty, Tetty, Cut Sarah Shafira, and Muhammad Rafi Akbar. 2020. “Strategi UMKM Dalam Menghadapi Persaingan Bisnis Global.” Journal Management, Business, and Accounting 19(3):293–308. doi: 10.33557/mbia.v19i3.1167.
Zahrah, Aminatuz, and Achmad Fawaid. 2019. “Halal Food Di Era Revolusi Industri 4.0: Prospek Dan Tantangan.” Hayula: Indonesian Journal of Multidisciplinary Islamic Studies 3(2):121–38. doi: 10.21009/hayula.003.2.01.
Zain, Hassanalwildan Ahmad, Fifik Wiryani, and Idaul Hasanah. 2021. “Kesadaran Hukum Sertifikasi Halal Pelaku Usaha Rumah Makan Di Kota Malang.” Indonesia Law Reform Journal 1(1):122–42. doi: 10.22219/ilrej.v1i1.16130.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 .

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.